Med plats för hela familjen

Halvvägs in i graviditeten flyttade Emelie och Emil Ruud in i sitt första hus – ett renoveringsobjekt från 1960-talet.
Efter två månader av mikrad mat och makaronkok på altanen stod det nya köket och matplasten klart.
30 kvadratmeter stort och anpassat för vardagslivet. Med gott om plats för familjen och vännerna.

Annons

Detta innehåll är framtaget av vår partner. Det är inte skrivet av och behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.

Läs mer på Ikea

I kortändan av det stora köksbordet sitter Agnes, nio månader, och greppar efter russin som hon med stor precision stoppar i munnen. Förmiddagens dimslöjor har skingrats och en trött sol har rest sig över Hammarö strax utanför Karlstad. Hit flyttade familjen Ruud för lite över ett år sedan. Då såg den 130 kvadratmeter stora enplansvillan i det lugna bostadsområdet helt annorlunda ut.

 

2013 flyttade Emelie, 33, hem till Värmland efter att ha jobbat i mediebranschen i Stockholm. Planen var att stanna ett år i huvudstaden, men det blev fyra innan hon återvände hem. I Karlstad fick hon jobb som kommunikatör på en statlig myndighet och efter något år träffades hon och Emil, 37. När de blev gravida började jakten på hus. Helst på Hammarö där Emelie växte upp och många av Emils vänner med familjer bor. En enplansvilla från 1960-talet dök upp i bostadsannonserna.

– På första visningen var vi de enda som gick in. De andra vände i dörren, säger Emelie.

På andra visningen var hon och Emil de enda spekulanterna som dök upp – och paret bestämde sig för att slå till.

Vi ville ha ett socialt kök Emil Ruud

Den klassiska enplansvillan slog igenom på bred front under 1960-talet. Svenskarna var trångbodda och under tio år byggdes en miljon svenska bostäder, varav en tredjedel var nya villor.

Ikea kök i Karlstad
2017-10-27

På bilden: Magnus

Foto:Magnus Sandberg Ikea kök i Karlstad
2017-10-27

På bilden: Magnus

Foto:Magnus Sandberg
Familjen Ruud på Björkvägen, Hammarö.

I Emelies och Emils enplansvilla fanns mycket av originalinredningen kvar. De bestämde sig för att först göra om kök och sovrummen. I köket satt tidstypiskt kakel i rostrött. Träluckor. En vägg mellan hall och kök gav en instängd känsla.

Många väljer i dag att göra helt öppna planlösningar och skapa sociala ytor mellan vardagsrum och kök. Men familjen Ruud valde att hålla vardagsrum och kök åtskilda, för att istället riva väggen mellan hall, kök och matplast.

– Vi ville ha ett socialt kök. Det är perfekt när vi har gäster så att den som är i köket inte är helt avskärmad, säger Emil.

När de satte sig ner och planerade köksinredningen fanns det några tydliga riktlinjer. Både Emelie och Emil ville ha en köksö och lättöversiktliga lådor hellre än många överskåp. Grundplanen gjordes hemma i IKEA:s app. Efteråt gick de till varuhuset där köksspecialisterna fick hjälpa till att rita, planera och lägga beställningen.

Fakta
Köket på Hammarö
System: Metod
Fronter Veddinge Grå

– Det är svårt att avgöra hur stora avstånden ska vara och hur saker ska placeras i förhållande till varandra på egen hand, säger Emelie.

På 30 kvadrat har familjen Ruud planerat in matplats och kök. Den sociala aspekten var viktig i planeringen.

På 30 kvadrat har familjen Ruud planerat in matplats och kök. Den sociala aspekten var viktig i planeringen.

Induktionsspis från IKEA.

Induktionsspis från IKEA.

Varje detalj är noga genomtänkt. Kakelfogarna matchar ugn och mikrovågsugn i antracitgrått.

Varje detalj är noga genomtänkt. Kakelfogarna matchar ugn och mikrovågsugn i antracitgrått.

Köksön rymmer skafferilådor.

Köksön rymmer skafferilådor.

Ikea kök i Karlstad
2017-10-27

På bilden: Magnus

Foto:Magnus Sandberg

Ikea kök i Karlstad 2017-10-27 På bilden: Magnus Foto:Magnus Sandberg

De fastnade för köksfronterna VEDDINGE i grått. Varje detalj i köket är genomtänkt. Den antracitgrå kakelfogen matchar exempelvis den nya ugnen och mikrovågsugnen. Och i överskåpen döljer sig en fläkt.

Köksön fick en särskild lösning eftersom Emelie ville att pallarna skulle kunna skjutas in under skivan. Mot köksdelen finns lådor med skafferivaror, men mot matplatsen finns ett skåp för vaser och annat porslin. Stommen är anpassad efter överskåpsmått.

”Vi hade inget kök när vi flyttade in. En kollega lånade ut en kokplatta och så stod vi på altanen och kokade makaroner” säger Emelie.
Visste du att IKEA har kontakter med externa servicepartner och hantverkare i hela Sverige? Installationsservice kan hjälpa dig att installera ditt nya kök till upphandlade priser. Du kan också få hjälp att riva det gamla köket.

Eftersom familjen väntade tillökning var det viktigt att ingenting försenade renoveringen. Därför föll valet på IKEA som hade snabba leveranstider. Emelie och Emil valde att inte anlita hantverkare för att installera köksinredningen. Istället fick släkt och vänner hjälpa till att skruva. Därför var det också viktigt att välja IKEA där sortimentet är stort och det är lätt att komplettera beställningen.

Efter drygt två månaders köksrenovering – med några veckor av makaronkok på altanen och mikrade middagslådor – stod köket helt klart, i god tid till att Agnes föddes. Och vid namngivningen bjöds hela släkten och alla vännerna in till Hammarö. Buffén dukades upp på köksön.

Fyra steg till ett nytt kök

Inspiration
Med IKEA:s flexibla kökssystem finns alla möjligheter att skapa ett kök som representerar din smak, livssituation och livsstil. På IKEA:s varuhus kan du känna på hur allt från knoppar, bänkskivor, kranar och handtag skulle kännas i ditt hem.
Planering
IKEA:s köksspecialister hjälper dig planera både kök och matplats in i minsta detalj. På varuhuset kan du ta en nummerlapp på köksavdelningens drop-in, men vill du hellre välja en tidpunkt så går det också att boka en tid. Vill du hellre planera hemifrån kan du istället ta hjälp av en köksspecialist via IKEA.se.
Installation
Vill du installera köket själv? Eller önskar du hjälp av fackmän? Det är helt upp till dig. IKEA har avtal med externa servicepartner och hantverkare i hela Sverige, som kan hjälpa dig att installera ditt nya kök till upphandlade priser. Med IKEA:s installationsservice har du kontroll över kostnaderna från ritning till färdigt kök.
Finansiering
Att köpa ett kök är en stor investering där man ofta överväger olika alternativ till finansiering. IKEA kan i samarbete med Ikano Bank erbjuda finansiering av din totala kökslösning där du kan inkludera både köket, montering och installation, till en rörlig ränta på 0.99%.

Kampanjvillkor
IKEA KÖKSLÅN
Gäller 2 okt–23 dec 2017, 0,99% i rörlig ränta, vilket ger en effektiv ränta på 1,4% vid 100.000 kr (2017-10-02). Betalning 2.000kr/mån (inkl. aviavgift 17 kr/månad, ränta och amortering). Förutsatt oförändrade villkor är återbetalningstiden 52 mån, 52 avbetalningar och totala återbetalningsbeloppet är 103.066 kr. Kreditgivare är Ikano Bank AB (publ).